top of page

Gezondheidsprojecten SDG 3

Binnen de Ontwikkelingsdoelstelling 3 (SDG 3) hebben wij momenteel twee soorten projecten lopen:

Het eerste, en continu lopende project, is dat we medisch materiaal inzamelen. Dit materiaal wordt na donatie grondig geselecteerd op bruikbaarheid en relevantie, en daarna per schip geëxporteerd. Eenmaal in Gambia gaat ons lokale Gambiana team dit ophalen, met eventueel een tussenpose in onze lokale stockruimte. Hierna wordt dit afgegeven aan één of meerdere health centra die het nodig hebben. Materiaal voorziening binnen gezondheidszorg in Gambia ligt namelijk best moeilijk. Vaak hebben de gezondheidsmedewerkers van lokale health centra geen of te weinig relevant materiaal om levens te redden/mensen mee te helpen noch om veilige zorg te geven. Wij geloven binnen vzw Gambiana dat veilige en optimale zorg begint met de beschikbaarheid van materiaal. Voor de praktische kant van de inzamelacties van medisch materiaal kan u op deze pagina kijken.

Het andere gezondheidsproject waar we mee bezig zijn situeert zich binnen de zorg voor moeder en kind. Dit project loopt in verschillende fases, waarvan we fase 1 hebben gefinaliseerd in april-mei 2022. 

Het complete project houdt de volledige renovatie en uitbreiding in van de verloskamer in het Gunjur health center, Kombo South, Gambia. Met dit project willen we de verloskamer groter, veiliger en hygiënischer maken voor een moeder om in te bevallen en om een kind om in geboren te worden. Hierbij werkten we aan de volgende zaken binnen fase 1:

  1. De verloskamer was veel te klein en had te weinig beddencapaciteit voor Gunjur en omliggende dorpjes. Er waren slechts 2 verlosbedden voor uitbreiding. In een drukke nacht werden sommige vrouwen in arbeid dan 'ergens' gelegd in een ruimte dat er niet geschikt voor was. Na onze renovatiewerken zijn het nu 5 verlosbedden.

  2. De verloskamer had weinig oog voor privacy. Er werd gewerkt met een gordijntje om de vrouwen in arbeid te scheiden. Nu hebben we de verloskamer open getrokken, en de grote open ruimte verdeeld in aparte verlosruimtes. 

  3. Voor de renovatiewerken was er enkel een toilet beschikbaar in de hal. Tijdens de renovatiewerken installeerden we een volledige badkamer, met lavabo, toilet en douche IN de verloskamer. Zo hoeft de vrouw in arbeid niet te ver voor een toilet of douche, én draagt het bij tot een goede hygiëne en minder infectierisico.

  4. Voor de renovatiewerken was er geen reanimatietafel beschikbaar voor de pasgeboren baby. Een reanimatie werd vaak tussen de benen van de vrouw gedaan wegens plaatsgebrek. Na de renovatiewerken installeerden we een volledig uitgeruste reanimatie tafel met verwarmingslampen, suctie, mobiele zuurstof, verzorgingskussens om een pasgeboren baby in nood deskundig te kunnen opvangen. Dit kadert binnen een bijdrage tot de vermindering van moeder -en kindsterfte, ons meest belangrijke doel binnen SDG 3!

  5. De weinig aanwezige stopcontacten werden volledig vervangen. Ook is er nu voor elke verlosruimte minimum één stopcontact met ventilator aan de plafond.

Leest U graag ons verslag van het renovatie -en uitbreidingsproject fase 1 door? Klik hier.

In fase 2 worden de kapotte ramen nog vervangen door volledig sluitbare ramen. Zo blijven stof, insecten en kleine dieren buitengesloten. Ook komt er nog een aluminium scherm vóór de verlosruimtes, zodat de vroedvrouw van dienst volledig overzicht heeft én de vrouw in arbeid met partner alle privacy hebben samen. Om fase 2 te kunnen finaliseren doen we een nieuwe geldinzameling. U kan een gift doen op onze projectrekening BE86 9734 1646 1450. Geregeld doen we ook verkoopacties en marktjes ten voordele van onze zuidprojecten.

Bekijk foto's van fase 1 hier.

Bekijk beelden van fase 1 hieronder.

Renovatie -en uitbreidingsproject verloskamer Gunjur HC

Renovatie -en uitbreidingsproject verloskamer Gunjur HC

bottom of page