top of page
Tijdlijn van gerealiseerde projecten

De oudste gebeurtenissen bevinden zich onderaan, de nieuwste gebeurtenissen bevinden zich bovenaan.
Export aug 2023 logo 4_edited.jpg

Export hulpgoederen

De ingezamelde hulpgoederen van 2022 werden in 2023 geëxporteerd naar Gambia. Deze zullen nog verder bedeeld worden naar health centra.

Hulpgoederen (1).JPG

Bedeling hulpgoederen

De ingezamelde hulpgoederen van 2021 werden in 2022 bedeeld. De medische spullen gingen naar het Gunjur health center, en de schoolspullen gingen naar de Khalid Walid Bun Arabic school in Gunjur.

Renovatie VK

Verloskamer Gunjur HC (F1)

Fase 1 a en b van het renovatie -en uitbreidingsproject van de verloskamer in het Gunjur health center werd gerealiseerd in april en november 2022. Lees meer over dit project!

400PngdpiLogo.png

Naamswijzing vzw

Beste volgers, sympathisanten,

Zoals jullie kunnen zien zijn wij genoodzaakt om onze mooie stichtingsnaam te moeten wijzigen...
Vanuit Mamas For Africa VZW ontvingen wij verscheidene briefwisselingen met de claim op de naam. Onze naam zou te veel op die van hun lijken, en gezien zij een merkenregistratie op hun naam hebben zijn we genoodzaakt om die van ons te wijzigen. Dat wij in een ander OESO-land actief zijn en een verschillende naam met logo hebben zou geen relevantie hebben.
Voor de optie om deze kwestie "uit te vechten" in een rechtszaak hebben wij gepast, omdat we het fonds dat wij hebben opgebouwd om ethische redenen hier niet aan wilden spenderen.
Niettemin doet het ons erg veel pijn... Wij hopen dat wij op jullie steun en liefde mogen rekenen.

Mamafrika ondersteunt haar partnerschapp

Steun aan partnerschap

Begin 2021 doneerden we een steunbedrag aan twee veelbelovende lokale ondernemers. Het ASK Communication Center en de Nyamina Garden, beiden in Gunjur, ontvingen steun om hun onderneming te verbeteren.

De Nyamina garden (lodge) ontving een generator, om elektriciteit te generen en water op te pompen. Ook ontvingen zij een grote ijskast met diepvries vlak, zodat zij hun gasten koude drankjes kunnen serveren en eten beter kunnen bewaren.
De ASK Communication center ontving een steunbedrag voor nieuwe internet bekabeling (nog in afwachting). Ook kregen zij 4 mooie houten stoelen voor in het internetcafe.

 

Correctbook

CorrectBooks

Vanaf nu kan U ook schoolkinderen in Gambia steunen via de aankoop van CorrectBooks! 
Dit zijn duurzame A5 schriftjes, ontworpen door het bedrijf CorrectBook, waarvan de inkt uitwisbaar is en de pen hervulbaar. Goed voor jaren schrijfplezier!
Dankzij deze boekjes kunnen schoolkinderen in Gambia beter oefenen met schrijven en lezen op school & thuis, en beland het boekje niet snel op de afvalberg.
Elke kindje dat via ons een studiebeurs krijgt in schooljaar 2021-2022, ontvangt ook dergelijk boekje. Daarbovenop kochten we extra boekjes aan om deze te kunnen bedelen aan schoolkinderen.

quties_edited.jpg

Opstart Studiebeursprogramma

Vanaf schooljaar 2021-2022 kan je via ons ook kinderen in Gambia steunen met hun schoolgang. Binnen de studiebeurs steun je voor schoolgeld, materiaal, eventueel lunch en andere extra's indien gewenst. Studiebeurzen blijken een noodzaak te zijn voor vele kinderen in Gambia, omdat zij anders niet naar school kunnen of hun school niet kunnen afmaken.
Omdat wij Educatie heel erg belangrijk achten voor de toekomst van een kind (en een land), werken we via dit programma actief aan de duurzame doelstelling 4 "kwaliteitsvolle educatie voor elk kind" (SDG 3, UN).

Birth%20Packet%20Kaddijatou%20Bakoteh%20

Bedeling kraampakketten

Niet alleen voedselpakketten, maar ook kraampakketten leverden ons lokale team op aanvraag aan Gambiaanse vrienden/familie: Pampers, shampoo, zeep, kleedjes, kraamverband,... enzovoort.

Foodpackets for Gambia 2020 due to covid

Bedeling voedselpakketten voor de lokale bevolking

Door Corona ging Gambia in lockdown. Anders dan bij ons kregen zij geen steunmaatregelen voor tijdelijke werkloosheid. De bevolking kreeg het dus heel erg moeilijk.
Daarom besteedde vzw Gambiana een bepaald budget om aan 26 grote gezinnen een basispakket te leveren.
 
Ons lokale Gambiana team zorgde met veel enthousiasme voor de verdeling van deze pakketten.
Bekijk meer foto's hiervan in onze albums.

Mamafrika 2020 (30).JPG

Projectreis 2020

Tijdens de jaarlijkse projectreis stond natuurlijk weer het leuke vrijwilligerswerk gepland op de verloskamer, materniteit en pediatrie.
Voor Shana was deze eerste keer héél erg spannend.
De vele foto's vind U terug in ons foto-album.

Deze reis viel helaas voor een groot deel in het water door de wereldwijde opkomst van het Coronavirus en zijn gevolgen...
Ons team werd gerepatrieerd.

Projects%20(24)_edited.jpg

Aankoop medisch materiaal

Specifieke producten binnen de gezondheidszorg in Gambia kan men niet inzamelen en/of exporteren vanuit België. Men kan specifieke zaken enkel lokaal aankopen.
 
Het health center van Gunjur had nood aan HB-strips ter gebruik in het laboratorium. Hiermee kunnen ziekten worden gediagnosticeerd worden (en daarna ook behandeld). Onze vzw kocht enkele dozen van deze belangrijke, maar dure strips aan.

Pickup helpsupplies and dividing (195).J

Verdeling van de hulpgoederen

De hulpgoederen die we inzamelden over het jaar 2019 verdeelden we in maart 2020 over 2 health centra: Siffoe H/C en Gunjur H/C. 
 
Dankzij de aanwezigheid van babylinnen, verzorgings -en medisch materiaal kunnen specifieke broodnodige zorgen wél gegeven worden op een veilige manier voor de zorgverlener en zorgvrager.

EXPORT 2020 (41).jpg

Export hulpgoederen 2020

* Mijlpaal *

In januari 2020 verzonden we onze eerste lading ingezamelde hulpgoederen per boot via de stichting/exportbedrijf 'Gambia For You'.

In totaal zamelden we meer dan 26 grote dozen medisch materiaal & babylinnen in.

MEER WEERGEVEN
2019 (1).png

Voorstelling project aan Ministerie van Gezondheidszorg

We stelden ons project voor aan de National Health Director in Banjul, Gambia (2019). Hij wenste ons enorm veel geluk met onze toekomstige Zuidprojecten.

GHC (14).JPG

Projectreis 2019

Vrijwilligerswerk in het Gunjur Health Center door Sabrina & Sonja.

Tijdens het werk op de verloskamer en de materniteit werden ingezamelde babylinnen gedoneerd aan kersverse moeders en hun baby'tje.

Meer foto's vind U in het album van de projectreis 2019.

koningboudewijnstichting_edited.jpg

Database Koning Boudewijnstichting

Wij staan in de database van goede doelen van de KBS stichting.

Mamafrika 2019 (12).JPG

Netwerk

Voor advies en informatie betreffende ontwikkelingshulp, werden wij lid van het Vierdepijlerssteunpunt en de koepelorganisatie 11.11.11.

Mamafrika 2019 (57).jpg

Oprichting lokale team

Om een sterke Nood-Zuidwerking te kunnen opbouwen, richtten we in januari 2019 ook een Gambiaans team op.

logo zwarte letters.png

Oprichting van een goed doel in naam 'Mamafrika'

In januari 2019 richtte Sabrina samen met een handjevol gemotiveerde mensen het goede doel 'MAMAFRIKA' op. Binnen dit goede doel zouden we proberen de Gezondheidszorg voor Moeders en Kinderen in Gambia te verbeteren (SDG 3, UN). Vanuit haar ervaring was het immers zo dat er broodnodige zaken en zorgen vaak niet konden worden gegeven door het ontbreken van kennis, materiaal en infrastructuur.

Mamafrika 2014 (151).JPG

Internationale stage

In 2014 ging Sabrina, derdejaars studente Vroedkunde, drie maanden "op Erasmus" in Gambia. Dit was een levens veranderende ervaring!

Ze werkte in het Gunjur health center en woonde bij de lokale bevolking. Tijdens deze periode bouwde zij een band op met hen.

Ze keerde jaarlijks weer voor vrijwilligerswerk op dezelfde verloskamer.

Hierna groeide het idee om meer te doen...

bottom of page